De Voorbereiding
Als je wilt gaan trouwen dan doe je dit niet van de ene op de andere dag. Met het plannen van een bruiloft moet je minstens zes maanden van te voren beginnen! Om te beginnen moet je samen met je aanstaande echtgenoot(o)t(e) een aantal afspraken maken over de plaats en de datum, het beschikbare budget voor het feest, de getuigen etc. Als jullie het hier over eens zijn kunnen jullie het stadhuis en eventueel de kerk reserveren. Hou er wel rekening mee dat sommige populaire trouwlocaties al maanden en soms jaren van te voren volgeboekt zijn. Als je in de kerk wilt trouwen moet je ook met de pastoor of dominee goede afspraken maken over de datum. Het restaurant en de receptieruimte kan na de vaststelling van de huwelijksdatum ook gaan reserveren. Ook moet je op tijd in ondertrouw gaan. Tussen de datum van de ondertrouw en de huwelijksdatum moet tenminste 14 dagen en ten hoogste 12 maanden zitten. De ondertrouw moet in de woonplaats van de bruid of van de bruidegom plaatsvinden. De huwelijksvoltrekking mag in elke gemeente plaatsvinden.

Welke papieren heb je nodig voor ondertrouw?
Een uittreksel uit hergeboortenregister. Dit is verkrijgbaar bij de Burgerlijke Stand van de gemeenten waar jullie geboren zijn.
Een uittreksel uit het persoonsregister.
Dit kan je opvragen bij de Burgerlijke stand in je woonplaats. Een kopie van het paspoortvan de getuigen.

De huwelijksvoltrekking
Als je in de kerk wilt trouwen moet je er wel rekening mee houden dat eerst het burgerlijk huwelijk moet zijn voltrokken. Na de huwelijksvoltrekking op het gemeentehuis krijg je een verklaring mee waarin staat dat jullie burgerlijk getrouwd zijn.Wat ook belangrijk is voor een mooie huwelijksvoltrekking is de ambtenaar van de Burgerlijke Stand. In veel gemeenten neemt de ambtenaar van de Burgerlijke Stand contact op met het bruidspaar voor het huwelijk, zodat hij/zij de toespraak een persoonlijk tintje kan geven. Geef de ambtenaar BS duidelijke informatie over de manier waarop jullie gaan trouwen, waarom en vertel over jullie karakters, werkkring en interesses. Op deze manier zal je een toespraak krijgen die speciaal op jullie van toepassing is. In overleg met de ambtenaar BS kan de ceremonie helemaal worden aangepast aan jullie wensen, bijvoorbeeld met speciale achtergrondmuziek, een extra toespraakje door een goede vriend, een mooi gedicht dat voorgelezen wordt.... Bijna alles is mogelijk. Je ziet dus dat je je voor je huwelijksdag helemaal niet zenuwachtig hoeft te maken. De ambtenaar BS en de ceremoniemeester zullen er alles aan doen om de huwelijksvoltrekking perfect te laten verlopen. Zelf hoeven jullie elkaar alleen maar het Jawoord en de ringen te geven.

Rondom de bruid
De bruid en bruidegom moeten tijdens hun huwelijk in het middelpunt staan. Dit doen ze natuurlijk zo wie zo al maar wat betreft uiterlijke schoonheid mogen zij de twee mooiste aanwezig zijn. Voor de bruid uit dit zich voornamelijk in de trouwjapon. Hiernaast zijn het bruidskapsel en de bruidsmake-up ook twee belangrijke aspecten die het een geheel maken. De trouwkleding bepaalt hoe jij je voelt op je trouwdag. Het is belangrijk dat je je trouwkleding kiest die bij jouw beeld van je huwelijk past. Je moet je er lekker in voelen en het moet allemaal comfortabel aanvoelen. Voordat je een bruidsmodezaak binnenstapt oriënteer je eerst op de vele stijlen en modellen die er zijn. Je kunt een aantal bruidsbladen doorbladeren , wat een actueel beeld geeft van alle nieuwe trends op het gebied van de bruidsmode en je kunt ook de bruidsbeurzen of bruidsshows bezoeken die meerdere malen per jaar plaatsvinden ook bij jou in de buurt.

De trouwjurk die je kiest moet je er op je mooist uit laten zien d.w.z. dat je de accenten op de mooiste plekjes van je lichaam moeten laten vallen. Wanneer je bijvoorbeeld brede schouders hebt kun je beter geen schoudervullingen of pofmouwen dragen, ben je erg lang dan kun je beter geen laag decolleté nemen. Brede heupen moet je niet accentueren dus liever geen plooien vanuit de taille, dit geldt ook wanneer je platte heupen en billen hebt. Als je erg smalle heupen hebt dan kun je beter geen strakke jurk nemen. Een duidelijke taille kan je accentueren met plooien of een asymmetrisch geknipte jurk met verlaagde taille. Ook de kleur van de jurk is belangrijk. Wit is natuurlijk nog steeds de traditionele kleur van de trouwjapon met een lange sleep en sluier. De kleur wit symboliseert de reinheid van de bruid. De romantische witte trouwjapon wordt nog steeds het meest gedragen, maar er zijn allerlei nuances in de kleur wit en de japon kan van allerlei soorten materialen worden vervaardigd. Soms wordt er een andere kleur gekozen voor de bruidsjurk, vaak wanneer iemand voor de tweede keer trouwt. Zo staat rood voor liefde en hartstocht en zwart voor mystiek.

Wanneer je een bleke huid hebt dan doen roodkleurige tinten of pasteltinten je beter uitkomen. Om een richtlijn te krijgen waar je aan moet denken als je een jurk koopt hebben we een aantal puntjes op een rij gezet: Kies een jurk die bij je past. Het gaat erom wat je uitstraalt! De jurk moet bij het seizoen passen, dus niet te warm of te koud De jurk moet comfortabel zijn en je moet er je goed in kunnen bewegen b.v. de auto in-uit stappen en trappen lopen. De jurk mag niet te strak zitten en niet knellen in de hals, mouwen of taille Houdt rekening met lingerie die er eventueel nog onder wordt gedragen, de jurk kan hierdoor anders aandoen. Wanneer je ondersteunende lingerie draagt, neem deze dan mee wanneer je de jurk gaat passen. Een bustière of push-up beha kan de mooie plekjes nog beter accentueren.

Rondom de Bruidegom
De meeste bruidsparen stemmen hun kleding op elkaar af, zodat zij tijdens hun bruiloft er als een geheel uitzien. De bruidegom mag er tegenwoordig ook net zo opvallend uitzien als de bruid en hoeft niet meer in een traditioneel pak gekleed gaan maar mag best spelen met de verschillende mogelijkheden. In feite heeft hij de keuze uit een jacquet, smoking of een kostuum. De bruidegom kan van een heel mooi simpel kostuum een echt trouwkostuum maken door er een speciale accessoire aan toe te voegen. Zo is het overhemd in allerlei kleuren en modellen te verkrijgen en dit geldt ook voor het gilet. Tevens is er een ruime keuze uit stropdassen, strikjes of chabots. Je moet natuurlijk wel rekening houden met het jasje en het overhemd. Wanneer deze al druk bewerkt zijn kun je beter geen nekversiering dragen of een effen kleur. Als je een pochet wilt zorg dan dat deze overeen komt met de stropdas, het strikje of het chabot. Ook bij mannen kunnen sieraden erg mooi staan. Een bijzondere dasspeld, een aparte broche op het chabot of mooie manchetknopen kunnen het geheel net dat kleinen beetje extra geven dat het nodig heeft. De schoenen moeten op de eerste plaats lekker zitten . Zorg dus ook dat deze goed zijn ingelopen. Het is ook belangrijk dat je schoenen bij het pak passen. Kies de schoenen samen met het pak zodat het model, de kleur en het materiaal goed op elkaar is afgestemd